ZONDAG 24 MAART 2019 OOLDERHOF ROERMOND

Jury

Het Festival wordt door een professionele jury beoordeeld. De jury bestaat uit: Don Binnendijk, Erwin Deleux en Daria van den Bercken. Onderstaand lees je meer over de juryleden.

Veel muziek boeit me: van traditionele piano improvisatie, klassieke en moderne (experimentele) muziek tot en met tango’s etc.

 

Die interesse heeft me een kleurrijke loopbaan gebracht: solorecitals met combinaties van gecomponeerde en geïmproviseerde muziek, lecture-recitals, live film muziek, toetsenist in een Nederlandse Muziekgroep Posjet. Daarnaast vele vernissages in musea en galerieën in Nederland en België. In 2016 samen met de fanfare St Cecilia uit Kanne (België) een avondvullende pianoavond verzorgd met oa het pianoconcert van Kees Schoonenbeek, diverse solowerken en eigen werk.

In 2017 was ik repetitor van het Universiteitskoor Maastricht en hebben we de Carmina Burana uitgevoerd in de versie voor twee piano’s en slagwerk in het MECC.

Sinds 2012 vorm ik met Jacqueline Mertens het pianoduo 4handenaandepiano (zie You Tube) en in 2017 hebben we tijdens twee concerten in november onze CD gepresenteerd met oa tango’s van o.a Astor Piazzolla.

Andere CD’s: 12 Chansons op teksten van Maastrichtse dichters van eigen hand (1999), Mercedes Sosa (2007) en Bertold Brecht & Tucholsky (2015).

Ook mocht ik het jureren in enkele concoursen: jongeren stimuleren in spelplezier en muzikale drive.

 

Na mijn studies aan conservatorium Maastricht (uitvoerend musicus piano in 1984) heb ik nog enkele jaren doorgestudeerd bij Jean Franssen en Hedy Schneider. Ik was jarenlang hoofddocent piano improvisatie bij de HBO opleiding creatieve therapie Zuyd Hogeschool. Ontwikkelde een eigen methodiek traditionele piano improvisatie en verzorgde vele workshops en post HBO trainingen in Nederland, en publiceerde enkele artikelen in vakbladen (EPTA/ Trainen met muziek; vakblad groepsdynamica).

In 1999 heb ik me omgeschoold en ben sindsdien ook werkzaam als gecertifieerde senior(team)coach (EMCC/NOBCO) en seniordocent bij Zuyd Hogeschool en werk voor diverse organisaties. Met name individuele coaching vind ik een prachtig vak. Ook ondersteun en adviseer ik organisaties en (management)teams tijdens veranderprocessen en in september 2017 verscheen mijn 1e artikel in het Tijdschrift voor Coaching op het vlak van verbeteren van samenwerking en welzijn voor medewerkers.

 

Centraal staat voor mij mensen in hun kracht zetten en verbinden. En dat is wat ik altijd heb gedaan en nog doe, ook in de muziek!

Pianist Erwin Deleux studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen en het Lemmensinstituut te Leuven. Als student van Alan Weiss behaalde hij een master in piano en kamermuziek. Erwin werd laureaat van diverse internationale wedstrijden en won concoursen als Cantabile, EPTA en de Stefaan de Jonghewedstrijd.  

Erwin werkt als pianoleraar aan de muziekacademie van Lanaken. In het Conservatorium van Maastricht is hij corepetitor kamermuziek en lid van de Artistieke Raad. Daarnaast heeft hij een erg gevarieerd beroepsleven! Getuige daarvan zijn de vele optredens in deSingel, het Concertgebouw Amsterdam… , vaak ook uitgezonden door de belangrijkste radio- en tv-stations in Duitsland, België en Nederland. Je kan hem aan het werk horen tijdens het Festival van Vlaanderen, het Gentse Chopinfestival, de Karel Music Expo in Italië, het JVLMA in Letland… Zijn vertolkingen van concerto’s van Tjsaikovski, Rachmaninov en Ravel oogsten veel lof. De grote liefde van Erwin ligt echter bij de kamermuziek. Zo begeleidt hij regelmatig fluitist Philippe Benoit, violist Hans Van Kerckhoven, sopraan An Lauwereins…

De cd- opnames die hij met het Emanon- ensemble realiseerde bleven niet onopgemerkt in de vakpers. Hij creëerde onder meer het pianoconcerto van Frank Nuyts en nam dit op met het Vlaams Sinfonietta.

De klaviersuites van Händel zijn vrij onbekend, maar Sony Classical-artieste Daria van den Bercken heeft ze op moderne piano opgenomen. Daria wil een breed internationaal publiek kennis laten maken met deze bijzondere muziek – wat haar de Amsterdamprijs voor de Kunst opleverde. Vervolgens besloot ze om de bekende sonates van Mozart op te nemen:

“ALS IK MOZART SPEEL. VERANDER IK DE OPBOUW VAN MIJN RECITALS. IK PROBEER HET UNIVERSELE IN DEZE MUZIEK TE ONDERZOEKEN. BIJVOORBEELD ELEGANTIE EN SPEELSHEID”.

Haar debuut als soliste maakte Daria in 2007 bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ze keerde daar nog meermaals terug en werd ook uitgenodigd bij onder andere het Seoul Phiilharmonic Orchestra, het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Noord Nederlands Orkest. Het Gelders Orkest en de Philharmonie Zuid-Nederland. In 2015 was ze bij ‘Artist in residence’ bij het Los Angeles Chamber Orchestra. Ze heeft gewerkt met dirigenten als Ton Koopman, Yannick Nézet-Séguin, Stefan Abury, Christoph Poppen, Jun Märkl en Shi-Yeon Sung. Naast deze samenwerkingen en de solo- en kamermuziek optredens die zij wereldwijd in grote concertzalen geeft, werkt Daria ook graag samen met artiesten uit andere disciplines. Ze vergelijkt dit met het spelen van kamermuziek: samen komen tot nieuwe inzichten. 

In 2014 was Daria ‘INTERNATIONAL TED SPEAKER’.  In 2016 richtte zij de Keys to Music Foundation op, waarmee zij autonome projecten initieert, om een nieuw publiek te bereiken.

Kijk op WWW.DARIAVANDENBERCKEN.COM voor meer informatie over Daria.

piano menu
Van Lier Posthumus notarissen
Rabobank logo

Dit is een initiatief van
Rotary Roermond Maas en Roer

www.rotary.nl/roermondmaasenroer